Vacaturefraude? 5 Tips waarmee je geen slachtoffer wordt van vacaturefraude!

 

Sinds Jobsonline de mogelijkheid biedt om gratis vacatures te plaatsen, zijn wij regelmatig met vacaturefraude geconfronteerd. Bedrijven die een “verdachte” vacature proberen te plaatsen met het doel identiteitsfraude of voorschotfraude te plegen.

De verschillende vormen van vacaturefraude zijn door ons zelf waargenomen en in het verleden door kandidaten bij ons gemeld. Inmiddels is ons beleid bij het plaatsen van een vacature zodanig gewijzigd dat wij de vacatures herkennen en niet plaatsen. Daarom ontvangen wij geen meldingen meer. 

Meer informatie over de verschillende vormen van vacaturefraude zoals identiteitsfraude en voorschotfraude met vacatures zie je hier.

5 tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van vacaturefraude

We geven je een aantal tips om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Er zijn een aantal dingen die je eigenlijk nooit moet doen. Wanneer je hier rekening mee houdt, trap je niet in één van de trucs van de nepbedrijven:

 1. Stuur geen kopieën van jouw identiteitsbewijs en/of bankrekeningafschrift
  Als je twijfelt of denkt toch iets te moeten sturen, streep dan op de kopie jouw BSN nummer door. Schrijf er ook op dat het een kopie is en met welk doel en voor wie je deze verstuurd. Je kan ook de KopieID App van de rijksoverheid gebruiken.
 2. Bel geen 0900-nummer voor een afspraak of sollicitatiegesprek
 3. Reageer nooit op of via een SMS-bericht
 4. Doe nooit betalingen aan het bedrijf
  Ook niet van slechts 1 eurocent die bijvoorbeeld ter controle van identiteit gevraagd wordt.
 5. Gebruik nooit jouw bankrekening voor het werk
  Een baan waarbij je jouw bankrekening moet gebruiken voor het bedrijf of jouw werk voor het bedrijf bestaat niet!

Kom je één van deze dingen tegen of worden die jou gevraagd, trap er dan niet in en meldt de mogelijke vacature direct bij het bedrijf of de website waar je de vacature gezien hebt.
 

Detecteren van vacaturefraude

Vacatures met frauduleuze bedoelingen zijn vaak moeilijk te detecteren, maar worden door ons actief verwijderd en niet geplaatst bij de ontdekking hiervan. Ondanks deze aanpak ontvingen wij af en toe van kandidaten toch nog meldingen van vreemde en rare praktijken tijdens de sollicitatieprocedure.

Dit omdat in bijna alle gevallen pas na contact door de kandidaat bleek dat er vreemde en verdachte eisen gesteld werden. Dat is ook wat detectie van vacaturefraude zo moeilijk maakt. Na de invoering van onze herziene aanpak hebben wij geen meldingen meer ontvangen.

 

Hoe voorkomt Jobsonline nu succesvol vacaturefraude?

Wij hebben naar aanleiding van berichten van bezoekers en partners de procedure van vacatureplaatsing drastisch veranderd en wijzigingen doorgevoerd. Hierbij hebben we gekeken hoe we dit proactief kunnen ontmoedigen, voorkomen en monitoren.

Door deze herziene werkwijze en nieuw protocol ontvangen wij geen meldingen van vacaturefraude meer. Ons systeem is aangepast en samengevat hebben wij de volgende maatregelen genomen:

 • Werkgevers krijgen een melding dat de vacature eerst wordt gecheckt
 • Handmatige plaatsing na controle door medewerkers
 • Nieuw protocol voor controleren op vacaturefraude
 • Melding en aangifte politie

Daarnaast stellen wij een dossier samen van bedrijven die hebben geprobeerd nep vacatures te plaatsen en blokkeren IP’s van waaruit een nep vacature werd geplaatst. Uiteraard worden de betreffende werkgever accounts op non actief gezet.

In de uitzending van Kassa gaven wij toelichting en uitleg hierover. Heb je het niet gezien? Kijk dan hier.

 

9 Tips voor het maken van een goed CV

Een goed CV maakt het verschil tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en een standaard e-mail met een afwijzing. Jouw CV is een krachtig ‘wapen’ waar je tijd in moet steken. Het bevat samengevatte informatie over jezelf, jouw opleidingen en werkervaring waardoor recruiters en werkgevers een goed beeld van jou krijgen.

Met 9 tips voor het maken van een goed CV helpen wij je goed op weg.
Tips voor een goed CV bekijken >>

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik deze tips!

Je bent gereed voor een (nieuwe) carriére! Een goed CV is al gemaakt en in de CV-database gezet en nu heb je een aantal leuke banen gevonden op Jobsonline.nl. De stress slaat toe, want hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief die samen met jouw CV zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek?

Gebruik daarvoor de tips voor een goede sollicitatiebrief.
Schrijf jouw sollicitatiebrief met deze tips >>

Afgestudeerd en zonder baan. Wat doe je als je 'er tussenin’ zit?

Je hebt jouw opleiding afgerond, maar het voelt alsof je bent afgestudeerd met meer vragen dan antwoorden. Al die dromen en inspiraties brengen alleen maar twijfel.

Maak je niet druk en ga niet piekeren. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. maar wij helpen je op weg.
Lees wat je moet doen als je tussen afstuderen en een baan zit. >>

Klinkt dit herkenbaar? Wellicht ben jij dan een workaholic

Workaholic zijn is een serieuze verslaving die niet als zodanig (h)erkent wordt. Sterker nog... het wordt vaak als iets positiefs gezien terwijl dit echt niet zo is.

In dit bericht zie je wat een workaholic is en krijg je enkele tips die je helpen er iets aan te doen. Succes!
Kijk of dit herkenbaar klinkt... >>
© Jobsonline 1999 - 2019 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Jobsonline.nl plaatst cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie