Afgestudeerd en zonder baan. Wat doe je als je 'er tussenin’ zit?

 

Afgestudeerd? Wat moet je doen als je tussen afstuderen en een baan zit...“Wat wil je later worden?” De vraag die op elke familiebijeenkomst werd gesteld toen je klein was. Met het ene antwoord nog onrealistischer dan het andere besef je naarmate je ouder wordt dat je het antwoord zelf niet eens weet. Maar dat komt vanzelf wel. Toch? Echter nu je jouw opleiding hebt afgerond, voelt het alsof je bent afgestudeerd met meer vragen dan antwoorden. Al die dromen en inspiraties brengen alleen maar twijfel, en dan heb ik het nog niet eens over de studieschuld. Ondanks dit alles moet je niet teveel gaan piekeren.

Probeer je niet te druk te maken, ook al is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Niet weten wat er gaat gebeuren kan beangstigend zijn. Vooral omdat je meestal niet op één punt stil wil staan. Hou in gedachten dat alle nieuwe en beangstigende dingen vaak ook het begin van iets leuks zijn.

Tegenslagen horen erbij

Als je eenmaal aan het solliciteren bent, vergeet dan niet dat afwijzing erbij hoort en neem dit ook vooral niet persoonlijk op. Laat een afwijzing je niet uit het veld slaan door bij je huidige bijbaantje te blijven plakken. Bij solliciteren helpt het altijd om op te vallen, bijvoorbeeld door het sturen van een video of een creatieve lay-out van je CV. Zorg dat je jezelf "verkoopt" in jouw sollicitatiebrief.

Om de frustratie bij het zoeken tegen te gaan, helpt het om kleine doelen te stellen voor jezelf. Bijvoorbeeld door een minimaal aantal sollicitaties per dag als doel te stellen. Zo kan je de dag afsluiten met de gedachte “Top, ik heb alles gedaan wat ik wilde doen.” In plaats van “Vandaag heb ik nog steeds geen baan.”

Je bent hier voor jezelf

Focus op wat belangrijk is voor jou. Je kan mensen in jouw omgeving om advies vragen. De één zal zeggen dat je jezelf moet specialiseren in waar de arbeidsmarkt om vraagt en de ander zal zeggen alleen te doen wat je gelukkig maakt. Maar om er achter te komen wat je zelf wilt is het soms nodig om eerst af te stappen van andermans ideeën van succes en geluk.

Stop ook met vergelijken. Hoe leuk sociale netwerken als Facebook en LinkedIn ook kunnen zijn, ze wekken vaak onterecht de gedachte dat anderen het beter hebben dan jij. Alleen het feit dat het bij jou wat lastiger gaat dan bij anderen betekent nog niet dat je gefaald hebt. En vergeet ook vooral niet dat iedereen het op Social Media wat rooskleuriger weergeeft dan de werkelijkheid daadwerkelijk is.
“You’re too busy wishing you were someplace else to really enjoy whatever it is that you’re doing at the moment.” – Stephen Mariani
Er zijn natuurlijk oneindig veel carrière mogelijkheden en er komen alleen maar meer mogelijkheden bij. Het is lastig om te bepalen wat je wilt. Eigenlijk is dat ook nog niet nodig. Je hoeft nu nog niet te weten waar je over 5 tot 10 jaar wil zijn. Het is wel belangrijk dat je de tijd die je nu hebt nuttig besteed.

Heb je nog geen baan of heb je bepaalde vaardigheden nodig voor een baan die je wilt? Gebruik de tijd die je nu hebt dan alvast om jezelf verder te ontwikkelen. ‘Er tussenin’ zitten kan zo een hele leerzame ervaring zijn. Leef in het moment en neem de ervaringen van onderweg mee.

 

Sollicitatiebrief schrijven? Gebruik deze tips!

Je bent gereed voor een (nieuwe) carriére! Een goed CV is al gemaakt en in de CV-database gezet en nu heb je een aantal leuke banen gevonden op Jobsonline.nl. De stress slaat toe, want hoe schrijf je nu een goede sollicitatiebrief die samen met jouw CV zorgt dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek?

Gebruik daarvoor de tips voor een goede sollicitatiebrief.
Schrijf jouw sollicitatiebrief met deze tips >>

9 Tips voor het maken van een goed CV

Een goed CV maakt het verschil tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en een standaard e-mail met een afwijzing. Jouw CV is een krachtig ‘wapen’ waar je tijd in moet steken. Het bevat samengevatte informatie over jezelf, jouw opleidingen en werkervaring waardoor recruiters en werkgevers een goed beeld van jou krijgen.

Met 9 tips voor het maken van een goed CV helpen wij je goed op weg.
Tips voor een goed CV bekijken >>

Checklist om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Zoals een wijs man altijd zei: "Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden" Niet voorbereiden op een sollicitatiegesprek is solliciteren naar een mislukking. Een goede voorbereiding bepaalt 90 procent van het succes.

Wat doe je voor een goede voorbereiding op de sollicitatie? Met deze checklist ga je goed voorbereid naar jouw sollicitatiegesprek.
Checklist voorbereiding sollicitatiegesprek bekijken >>

Waarom je carrièredoelen in zicht moet hebben

Mensen zijn van nature ambitieus. Het stellen van doelen activeert je en zorgt ervoor dat je naast de dagelijkse routine jezelf blijft uitdagen om persoonlijk verder te ontwikkelen.

Toch wordt vaak vergeten hoe belangrijk het is om ook carrièredoelen op te stellen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk? En... Hoe stel je doelen?
Hoe stel ik carrièredoelen? >>
© Jobsonline 1999 - 2019 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Jobsonline.nl plaatst cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie