Waarom je carrièredoelen in zicht moet hebben

 

Mensen zijn van nature ambitieus. We stellen het liefst de hoogst mogelijke doelen die je maar voor ogen kunt hebben. Het stellen van doelen activeert en zorgt ervoor dat je naast de dagelijkse routine jezelf blijft uitdagen om je persoonlijk verder te ontwikkelen. Toch wordt vaak vergeten hoe belangrijk het is om naast persoonlijke doelen ook carrièredoelen op te stellen. Maar waarom is dit eigenlijk zo belangrijk?

Een doel is een gewenste uitkomst die je wilt bereiken. Het stellen van doelen helpt je bij het najagen van jouw ambitie, nemen van beslissingen en richting geven aan jouw leven. Zo kan het, als je in een sleur zit, fijn zijn om terug te vallen op jouw doelstellingen. Ook geeft het behalen van doelstellingen je een voldaan gevoel.
 

Hoe stel je een doel?

Als je doelstellingen voor jezelf wilt gaan stellen, is het de kunst om de balans te vinden tussen haalbaarheid en uitdaging. Bij het nadenken over jouw doelstellingen kunnen de 5 W-vragen je helpen:

 • Wat wil je bereiken?
 • Waar wil je dit bereiken?
 • Wanneer wil je dit bereikt hebben?
 • Wie spelen een rol bij het bereiken van jouw doel?
 • Waarom wil je het bereiken? Wat voor voordelen levert het jou op?
   

“A goal without a plan is just a wish.” –Antoine de Saint Exupery
 

Je doelen formuleren

Als je eenmaal een beetje een idee hebt over je doelstellingen is een ander hulpmiddel de SMART formulering. De SMART methode geeft een aantal richtlijnen waar je jezelf aan moet houden bij het formuleren van je doelstellingen. Het doel moet aan een aantal voorwaarden voldoen zodat het een echt doel wordt en geen "wens" is:

 • Specifiek
  “Rijk worden” of “een goede baan krijgen” zijn voorbeelden van niet specifiek geformuleerde doelen. Want wanneer ben je volgens jou rijk en wat is volgens jou een goede baan? “Aan het eind van het jaar wil ik manager zijn van mijn afdeling.” is bijvoorbeeld wel specifiek
 • Meetbaar
  Als je een doel stelt, zorg er dan voor dat het meetbaar is. Zo kun je beter vaststellen of je doel is bereikt. Is het je doel om meer te verdienen, stel dan bijvoorbeeld hoeveel meer je wilt verdienen zodat het meetbaar is.
 • Acceptabel
  Is het doel acceptabel voor jezelf en jouw omgeving? Wat voor invloed heeft het bijvoorbeeld op jou, jouw partner, kinderen of andere mensen uit je omgeving?
 • Realistisch
  Stel je doel vooral haalbaar. Enthousiasme is goed, maar blijf wel realistisch. Als je doelen niet haalbaar zijn, zal dat op de lange termijn alleen maar demotiverend werken.
 • Tijdgebonden
  Stel een deadline voor jezelf. Alleen dan kan je goed meten of je het doel hebt gehaald en het pad ernaartoe uitzetten.  Gebruik bijvoorbeeld een paar "meetmomenten"als je een deadline van een doel voor 2018 stelt. Bovendien maakt het stellen van een deadline je productiever.

Het stellen van doelen zorgt er dus voor dat je voor jezelf een bepaalde richting voor ogen hebt. Formuleer je doelen SMART. Zorg dat ze haalbaar zijn, maar daag jezelf ook uit. Focus op het halen van je doel is belangrijk, maar vergeet niet te leren van de weg er naar toe.

 

9 Tips voor het maken van een goed CV

Een goed CV maakt het verschil tussen een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek en een standaard e-mail met een afwijzing. Jouw CV is een krachtig ‘wapen’ waar je tijd in moet steken. Het bevat samengevatte informatie over jezelf, jouw opleidingen en werkervaring waardoor recruiters en werkgevers een goed beeld van jou krijgen.

Met 9 tips voor het maken van een goed CV helpen wij je goed op weg.
Tips voor een goed CV bekijken >>

Checklist om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek

Zoals een wijs man altijd zei: "Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden" Niet voorbereiden op een sollicitatiegesprek is solliciteren naar een mislukking. Een goede voorbereiding bepaalt 90 procent van het succes.

Wat doe je voor een goede voorbereiding op de sollicitatie? Met deze checklist ga je goed voorbereid naar jouw sollicitatiegesprek.
Checklist voorbereiding sollicitatiegesprek bekijken >>

Afgestudeerd en zonder baan. Wat doe je als je 'er tussenin’ zit?

Je hebt jouw opleiding afgerond, maar het voelt alsof je bent afgestudeerd met meer vragen dan antwoorden. Al die dromen en inspiraties brengen alleen maar twijfel.

Maak je niet druk en ga niet piekeren. Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. maar wij helpen je op weg.
Lees wat je moet doen als je tussen afstuderen en een baan zit. >>

Klinkt dit herkenbaar? Wellicht ben jij dan een workaholic

Workaholic zijn is een serieuze verslaving die niet als zodanig (h)erkent wordt. Sterker nog... het wordt vaak als iets positiefs gezien terwijl dit echt niet zo is.

In dit bericht zie je wat een workaholic is en krijg je enkele tips die je helpen er iets aan te doen. Succes!
Kijk of dit herkenbaar klinkt... >>
© Jobsonline 1999 - 2019 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Jobsonline.nl plaatst cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie