Arbeidsmarktanalyse - De Nederlandse vacaturemarkt in 2017

 

21% meer vacatures binnen Nederland in 2017

In 2017 zijn er maar liefst 1.714.074 unieke vacatures online geplaatst, 21% meer dan in 2016. Elke vacature werd gemiddeld 6 keer online gepost; er waren in 2017 10.652.606 vacature-adevertenties. Dat blijkt uit een analyse van Jobfeed, Textkernel’s Big Data tool voor vacatures.

Piekmomenten in het aantal vacatures in 2017

Het aantal online vacatures vertoont een piek vlak voor de zomervakantie en aan het einde van de het jaar. In de maand september van 2017 was het aantal online vacatures ongeveer gelijk aan het aantal online vacatures in september 2016. Dat komt doordat de maand in dat jaar één werkdag meer telde dan afgelopen jaar (22 werkdagen in 2016 vs 21 werkdagen in 2017). Verrekenen we dit effect dan ligt het aantal online vacatures in september 2017 hoger dan in 2016. Ook in de maand juli ligt het aantal vacatures in 2016 en 2017 erg dicht bij elkaar, voor die maand is het aantal werkdagen in beide jaren echter gelijk (21 werkdagen).

Bekijk hieronder de infographic en lees meer over de opvallendste bevinden onder de afbeelding. Klik op de Infographic om deze compleet weer te geven en te vergroten of te downloaden.

Infographic online vacaturemarkt in Nederland 2017

De hoogtepunten binnen de arbeidsmarkt in 2017:

  • Bijna 20% van alle online vacatures was voor een baan in Zuid-Holland. De marktaandelen van de nummer 2 en 3 provincies, Noord-Holland (marktaandeel: 18,9%) en Noord-Brabant (marktaandeel: 16,9%) komen steeds dichter bij elkaar te liggen. Was het verschil in marktaandeel in 2014 nog 3,4%, afgelopen jaar liep het verschil terug tot 2%. De drie grootste provincies zijn samen goed voor een gecombineerd marktaandeel 55,6%.
  • Handel blijft de sector met de meeste online vacatures, al daalt het marktaandeel licht (-0,6%). De grootste stijger vinden we net buiten de top 3: Industrie & Techniek (#5) stijgt met 1,1% naar een marktaandeel van 7,9% in 2017.
  • Administratie en klantenservice was in 2017 de beroepsklasse met de meeste online vacatures. IT, de nummer 1 van vorig jaar levert 1,5% marktaandeel in en daalt naar de derde plaats. Lange tijd was er meer vraag naar IT-ers dan aanbod op de arbeidsmarkt. Nu de economie weer bloeit stijgt het aantal vacatures in andere beroepsklassen. Hierdoor daalt het aandeel IT-vacatures ten opzichte van het totaal. Grootste stijgers vinden we op de vierde en negende plaats: Productie plust 0,7% en Inkoop en magazijnbeheer +0,8%.
  • De vraag naar lager opgeleiden groeit harder dan de vraag naar hoger opgeleiden; het marktaandeel vacatures voor lager opgeleiden groeit met 3,2% naar 56,8% in 2017.
  • Medewerker klantenservice is het meest gevraagde beroep, gevolgd door productiemedewerker.
  • Het aantal vacatures dat mogelijk parttime te vervullen is is (32 uur of minder), groeit harder dan het aantal fulltime vacatures. Het marktaandeel voor parttime of mogelijk parttime functies plust met 4,2% naar een marktaandeel van 40,3% in 2017.
  • Rabobank was in 2017 de directe werkgever met de meeste fulltime vacatures, grootste intermediair was Randstad.

Alle cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed heeft in 2017 10.652.606 advertenties ontdekt, geanalyseerd en gecategoriseerd. Voor deze analyse zijn de vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk, freelance en franchises weggelaten. Na ontdubbeling bleven 1.714.074 unieke vacatures over, waarop deze analyses zijn uitgevoerd.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de arbeidsmarkt? Registreer gratis uw bedrijf en vink daarbij "Nieuws & updates" aan als u de nieuwsbrief wil ontvangen.

 

De Vacaturemarkt in Nederland in het 2e kwartaal van 2018

De online vacaturemarkt is zeer actief. Er werden in het tweede kwartaal van 2018 een recordaantal van ruim 4 miljoen vacatures online geplaatst. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, die gisteren gepresenteerd werden.

In dit artikel de hoogtepunten uit het rapport in een infographic en de mogelijkheid het volledige rapport te downloaden.
Naar de infographic en het volledige rapport >>

Facebook start met vacatureplaatsingen en strijdt tegen LinkedIn

Facebook gaat zich net als LinkedIn op de recruitmentmarkt storten. LinkedIn is al jaren een door recruiters zeer veel gebruikt Social Media kanaal en nu gaat ook Facebook verregaande mogelijkheden bieden voor recruiters. De eerste tekenen hiervan werden afgelopen nacht gemeld.

Alle informatie en achtergronden ziet u in dit artikel.

Naar het complete artikel >>

Wat leren we van het succes van Netflix

Iedereen kent Netflix en met meer dan 60 miljoen abonnees wereldwijd is Netflix inmiddels de grootste online streaming videodienst. Maar hoe is dit grote succes tot stand gekomen?

De uitgesproken en zeer bijzondere bedrijfscultuur van Netflix speelt hierin een grote rol. Wat kunnen recruiters en HR managers nu leren van dit succes? Op die vraag geven wij het antwoord.

Kijk hier en leer van het succes van Netflix >>

Uw vacature in Google

Naast de plaatsing op Jobsonline kunnen wij als gecertificeerd Google Partner uw vacature middels een gerichte Google Ads campagne nog ruimer bekend maken onder de door u beoogde kandidaten.

De snelste en meest effectieve manier om een geschikte kandidaat voor uw vacature te vinden!
Google Ads Service >>
© Jobsonline 1999 - 2019 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Jobsonline.nl plaatst cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie