De werkloosheid daalt 2017: Feiten & cijfers

 

Momenteel daalt de werkloosheid. Vanaf september 2016 is het aantal mensen met betaald werk met 17 duizend per maand toegenomen. Driekwart hiervan was 45-plusser.

In tegenstelling tot de 700.000 werklozen tijdens de crisis telt Nederland momenteel nog iets meer dan 500.000 werklozen. Dit is 5,6% van de totale beroepsbevolking. In 2015 bedroeg dit nog 6,5%. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Met name in de zorg- en welzijnssector neemt de werkloosheid af. Bij grootwinkelbedrijven neemt de werkloosheid met 30,3% toe. Dit vanwege het faillissement van veel grote winkelketens.

Maar de daling van de werkloosheid lost niet voor de lange termijn dingen op. Mensen vinden wel werk, maar vaak zijn dit baantjes waar niet veel toekomst in zit. Het blijven onzekere contracten.

“De werkloosheid loopt terug, maar het aantal mensen dat weinig perspectief en houvast heeft wordt alleen maar groter.” –FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk

Hoe zien we de dalende werkloosheid terug in de vacaturemarkt?

Het aantal openstaande vacatures is in 2016 met 26,5% gestegen ten opzichte van het vorige jaar, in het 3e kwartaal van 2016 was dit zelfs 31,7%. Er was ook een stijging te zien in de plaatsing van nieuwe vacatures in de zomer, terwijl hier normaal altijd een daling zichtbaar is. Het aantal vacatures in de zorg komt met een stijging van 2,7% nu op 16,7% van het totaal aantal online vacatures. Van alle branches groeit het aantal vacatures binnen de ICT het minst hard.

Het aantal openstaande vacatures voor hoger opgeleiden steeg met 21% en die voor lager opgeleiden met 41%.

Top-3 beroepen voor hoger opgeleiden

  1. Software engineer
  2. Accountmanager
  3. Medewerker klantenservice

Top-3 beroepen voor lager opgeleiden

  1. Medewerker klantenservice
  2. Productiemedewerker
  3. Verzorgende

Opvallend is dat in tegenstelling tot de ICT, het aantal vacatures in de zorg enorm is gegroeid. Terwijl er de laatste tijd juist geluiden waren dat het slecht ging in de zorg en er veel werkgelegenheid is in de ICT. Echter uit de cijfers blijkt nu dat dit niet het geval is.

Infographic Werkloosheid in Nederland

Infographic werkloosheid Nederland

De infographic "Werkloosheid Nederland" toevoegen aan uw website

 

Online Vacaturemarkt Nederland in 2e Kwartaal 2018

De online vacaturemarkt is zeer actief. Er werden in het tweede kwartaal van 2018 een recordaantal van ruim 4 miljoen vacatures online geplaatst. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, die gisteren gepresenteerd werden.

In dit artikel de hoogtepunten uit het rapport in een infographic en de mogelijkheid het volledige rapport te downloaden.
Naar de infographic en het volledige rapport >>

Facebook start met vacatureplaatsingen en strijdt tegen LinkedIn

Facebook gaat zich net als LinkedIn op de recruitmentmarkt storten. LinkedIn is al jaren een door recruiters zeer veel gebruikt Social Media kanaal en nu gaat ook Facebook verregaande mogelijkheden bieden voor recruiters. De eerste tekenen hiervan werden afgelopen nacht gemeld.

Alle informatie en achtergronden ziet u in dit artikel.

Naar het complete artikel >>

Het taalgebruik van recruiters is zeer kleurrijk - Onderzoek

Voel jij je als een vis in het water? Vat jij de koe wel bij de horens? Bekende spreekwoorden en gezegden waar dieren in voorkomen.

Ze worden vaak gebruikt in spreektaal, maar ook recruiters gaan hier creatief mee om. Uitdrukkingen met dieren zijn dan ook regelmatig terug te lezen in vacaturetitels blijkt uit onderzoek naar gebruik van dieren in vacatures.

Naar het onderzoek en de cijfers >>

Uw vacature in Google

Naast de plaatsing op Jobsonline kunnen wij als gecertificeerd Google Partner uw vacature middels een gerichte Google Ads campagne nog ruimer bekend maken onder de door u beoogde kandidaten.

De snelste en meest effectieve manier om een geschikte kandidaat voor uw vacature te vinden!
Google Ads Service >>
© Jobsonline 1999 - 2022 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved
Feedback