Het taalgebruik van recruiters is zeer kleurrijk - Onderzoek & Cijfers

 

Dieren in vacature titels, gebruikt door recruiters: Gezocht: jonge hond, of ben jij die koele kikker?

Gezocht: jonge hond. Of ben jij die vroege vogel in het bezit van een auto?

Voel jij je als een vis in het water? Vat jij de koe wel bij de horens? Bekende spreekwoorden en gezegden waar dieren in voorkomen. Ze worden vaak gebruikt in spreektaal, maar ook recruiters gaan hier creatief mee om. Uitdrukkingen met dieren zijn dan ook regelmatig terug te lezen in vacaturetitels.

Marketing- en Communicatiemedewerker Marte Meijs van Textkernel onderzocht op basis van vacaturedata uit Jobfeed welke uitdrukkingen met dieren door de jaren heen het meest in vacaturetitels voorkwamen.

Hiervoor analyseerde zij alle vacatures in Nederland die er waren in de periode van 1 januari 2012 tot en met de eerste week van juli 2016.

Grote vraag naar Duizendpoten in de afgelopen vijf jaar

Van alle vacatures waar in de titel een uitdrukking met een dier* voorkwam, bleek de bekende Duizendpoot over de afgelopen jaren het meest populair (70%), gevolgd door de Salestijger en Spin in het web.

Bezige bijen zijn over het algemeen minder in trek. Onderstaande afbeelding geeft de verhouding van het gebruik van de top 10 dierenuitdrukkingen weer.

Dierenuitdrukkingen in vacaturetitels door recruiters gebruikt - Grafiek
Verhouding gebruik dierenuitdrukkingen in vacaturetitels

De "tijger" steeds populairder

Door de jaren heen is te zien dat de Duizendpoot steevast de nummer één positie inneemt. De tijger komt in veel gedaantes voor; Salestijger, Verkooptijger en ook de Carrièretijger worden door de jaren heen steeds vaker gebruikt.

De Horecatijger laat sinds 2014 een kleine daling zien. Bij waterdieren neemt de Waterrat de plek van de Vis in het water over. Koele kikker wordt sinds 2013 een stuk minder vaak gebruikt en verdwijnt na 2014 uit de top 10.

Top 10 dierenuitdrukkingen in vacaturetitels.
Top 10 dierenuitdrukkingen in vacaturetitels door de jaren heen

Is het slim om uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels te gebruiken?

Hartstikke leuk en opvallend die uitdrukkingen met dieren in vacaturetitels. Je kunt je echter afvragen of het gebruik hiervan effectief is. Want zeg nou zelf, heb jij tijdens je zoektocht naar een baan weleens gezocht op een van je dierenvrienden?

Bron: Jobfeed

 

 

Online Vacaturemarkt in 2e Kwartaal 2016

De online vacaturemarkt is actief en liet in het tweede kwartaal van 2016 een stijging van 23,8% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015 zien gekeken naar het aantal vacatures. Dat blijkt uit cijfers Jobfeed en het rapport van Textkernel.

In dit artikel de hoogtepunten uit het rapport in een infographic en de mogelijkheid het volledige rapport te downloaden.

Naar de infographic en het volledige rapport >>

Jobsonline op Social Media

Ook op Social Media is Jobsonline natuurlijk actief. Te volgen via verschillende bekende Social Media netwerken zoals Twitter, Facebook en LinkedIN. Waar vind je nieuws, tips, nieuwe vacatures op kan je contact opnemen met ons webcare team?

Wat wij op de verschillende kanalen doen en via welk sociale netwerk jij ons kan bereiken, vacaturenieuws kan volgen, tips krijgt of de nieuwste vacatures in een mooie feed kan zien lees je nu hier.

Naar de informatie over Jobsonline op Social Media >>
© Jobsonline 1999 - 2018 | Powered by MediaTrend B.V. | KVK 37099063 | All Rights Reserved

Jobsonline.nl plaatst cookies om een optimale gebruikservaring te kunnen bieden. Meer informatie